Praktijknieuws
Codeïne (uitsluitend op recept verkrijgbaar) – vergoeding per januari 2025
Patiënten krijgen vanaf 2025 vanuit het basispakket geen vergoeding meer voor het gebruik van codeïne tegen hoest, pijn of acute diarree. Codeïne komt uitsluitend voor vergoeding in aanmerking indien:
- U last heeft van vaak terugkerende diarree of al meer dan vijftien dagen aaneengesloten diarree heeft;
- Geneesmiddelen met loperamide onvoldoende werken;
- U andere medicatie niet mag gebruiken.
Bent u gebruiker van codeïne? Dan geldt het volgende advies.
- Bij diarree: gebruik codeïne tot uw klachten verdwenen zijn, dit is meestal binnen een paar dagen.
- Bij pijn en hoest: gebruik codeïne zo kort mogelijk. U mag dit medicijn niet vaker dan 4 keer per dag innemen. Wacht steeds minimaal 6 uur voordat u de volgende tablet neemt. Heeft u na 2 weken nog steeds kriebelhoest? Maak dan een afspraak op het spreekuur.
Codeïne is een zwaar geneesmiddel en valt onder de opiumwetgeving. Bijwerkingen van codeïne zijn:
- U kunt verstopping krijgen door codeïne. Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag en eet voedsel met veel vezel zoals groente, fruit en volkorenproducten. U kunt ook een laxeermiddel gebruiken.
- Ook kunt u slaperig en duizelig worden. Daarom mag u niet altijd autorijden als u dit medicijn gebruikt. Hoe lang u niet mag autorijden hangt af van hoe u dit medicijn gebruikt.
- Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
Vanwege de hevige bijwerkingen wordt dit medicijn niet meer aangeraden bij hoest. Gebruik dit medicijn zeker niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.
Wilt u stoppen met het gebruik van codeïne? Dat mag, behalve als u dit medicijn gedurende verschillende weken heeft gebruikt. In dat geval kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Stop dan geleidelijk. Voor overleg hierover kunt u een afspraak maken op het spreekuur.
Niet of te laat afzeggen
Heeft u een afspraak gemaakt maar bent u helaas verhinderd? Dat kan gebeuren natuurlijk. Graag verzoeken wij u om uw gemaakte afspraak minstens 24 uur van tevoren af te zeggen. U kunt dit doen door te bellen naar de assistente. Uw plekje op het spreekuur kunnen we dan gebruiken om een afspraak aan te bieden aan een andere patiënt. Wij hebben deze plekken hard nodig! Alvast bedankt voor de medewerking.
Praktijkondersteuner (POH) Ilse Stokman neemt afscheid – Rianne vd Bulk volgt haar op
Wij verwelkom Rianne vd Bulk als nieuwe POH GGZ in de praktijk. Zij start per 1 januari bij ons in de praktijk en zal werkzaam zijn op de maandagen. Daarnaast is ook POH GGZ Lonneke de Meijer werkzaam op woensdagen en vrijdagen.
Herhaalrecepten via de specialist
Wij willen in onze praktijk fouten in medicatierecepten vermijden. Eén van de zaken die wij regelmatig tegenkomen is dat er voor medicatie een herhaalrecept bij ons wordt aangevraagd terwijl u nog hiervoor onder behandeling bent van de specialist. Als dit het geval is zal de assistente u vragen om via de poli van de specialist een herhaalrecept aan te vragen. Dit wordt dan wel bij uw eigen apotheek afgeleverd. We begrijpen dat er soms verwarring kan bestaan. Als u niet meer onder behandeling bent van de specialist maar wel door moet gaan met het gebruik van het betreffende medicijn kunt u uiteraard wel bij onze huisartsenpraktijk terecht het voorschrijven van herhaalrecepten.
Inschrijving gesloten
Is iemand uit uw gezin wel patiënt in onze praktijk maar uzelf bent dat niet? Dan kunt u contact opnemen met ons. Geldt dit niet voor u maar zoekt u wel een huisarts in Pijnacker? Dan adviseren we u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zij hebben inzicht in welke praktijk nog wel patiënten aanneemt en kunnen voor u bemiddelen.